Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Δύο νέα δημοσιεύματα



Δύο δημοσιεύματα - παρουσίασης του βιβλίου είχαμε στις εφημερίδες το Σάββατο » 19/1/2012. Στο «Ριζοσπάστη» και στη στήλη «Νέες εκδόσεις» όπου παρουσιάζετε μαζί τον καλαίσθητο τόμο που περιλαμβάνει τα πρακτικά του πλούσιου περιεχομένου συνεδρίου για τον «οδηγητή» ποιητή του λαού Κώστα Βάρναλη, χρησιμότατου για τους μελετητές και όσους αγαπούν την ποίηση. Στο συνέδριο ο Ηρακλής Κακαβάνης έκανε την εισήγηση για τον «Δημοτικιστή Βάρναλη». Η εισήγηση αυτή, όπως και όλων των άλλων ομιλητών, περιέχετε στον τόμο με τίτλο «Κώστας Βάρναλης - Φως που πάντα καίει. Επιστημονικό Συνέδριο (αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, 16-17/4/2011. Διοργάνωση Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ)». Ο τόμος κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία στην τιμή των 14 ευρώ.
Το δεύτερο δημοσίευμα ήταν στο «Εθνος» (19/1/2012) στη σελίδα του βιβλίου.


 -- «Σύγχρονη Εποχή»: «Κώστας Βάρναλης - Φως που πάντα καίει. Επιστημονικό Συνέδριο (αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, 16-17/4/2011. Διοργάνωση Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ)». (Ο υποδειγματικά καλαίσθητος τόμος περιλαμβάνει τα πρακτικά του πλούσιου περιεχομένου, χρησιμότατου για τους μελετητές συνεδρίου για τον «οδηγητή» ποιητή του λαού: τις χαιρετιστήριες ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα και του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιόνη. Την εναρκτήρια εισήγηση και την ομιλία λήξης των εργασιών από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη - υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Τις 21 εισηγήσεις και τις 11 παρεμβάσεις. Παραρτήματα με χρονολόγιο και φωτογραφικό υλικό και ένα DVD αφιερωμένο στον αθάνατο δημιουργό).
-- «Εντός»: Ηρακλής Κακαβάνης «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του». (Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που προσκομίζει νέα βιο-εργογραφικά στοιχεία και άγνωστα ποιήματα, που ανασύρθηκαν από το Αρχείο του ποιητή. Ο συγγραφέας του βιβλίου - δημοσιογράφος του «Ρ», Ηρ. Κακαβάνης, μετά από ερευνητική δουλειά «μυρμηγκιού», καταθέτει μια απολύτως πρωτότυπη εργασία, τεκμηριωμένη και με τα ντοκουμέντα που περιλαμβάνει: Αυτοβιογραφικό σημείωμα και άλλα κείμενα του ποιητή, κείμενα άλλων για τον ποιητή, βιογραφικό χρονολόγιο, κείμενα του ερευνητή για ιστορικούς σταθμούς του βίου, του εκπαιδευτικού και πνευματικού έργου του Βάρναλη, τις ιδεολογικές «συγκρούσεις» του με το σκοταδισμό και ιδεαλισμό, καθώς και 10 εντελώς άγνωστα και 9 άλλα αθησαύριστα ποιήματά του).



 «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΚΑΙ 19 ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ»
38 χρόνια από τον θάνατο του Βάρναλη, το βιβλίο επιχειρεί να φωτίσει διάφορες πλευρές του βίου και του έργου του, από το γιατί και πότε γράφει, μέχρι τη συμμετοχή του στο γλωσσικό ζήτημα, τη σύγκρουσή του με τον Ξενόπουλο, το Δελμούζο και τον Παλαμά, την κατάθεσή του στη δίκη Λουντέμη και τον ποιητικό «διάλογό» του με τον Καβάφη.
Περιλαμβάνονται ένα σύντομο αδημοσίευτο αυτοβιογραφικό σημείωμα, καθώς και 19 άγνωστα ποιήματα, άλλα από το Αρχείο Βάρναλη κι άλλα, δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες, που δεν συμπεριλήφθηκαν σε συλλογές. Μελετώντας τον Τύπο της εποχής, ο συγγραφέας εμπλουτίζει με νέες πληροφορίες τα δημοσιευμένα χρονολόγια του ποιητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου