Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΧΑΝΙΑ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΒΑΡΝΑΛΗ»


 
Έγινε στα Χανιά στις 24 Φλεβάργ 2013 η παρουσίαση του βιβλίου «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 άγνωστα ποιήματά του». Η εκδήλωση ήταν ένα πολιτιστικό γεγονός για την πόλη των Χανίων, αφού ήταν ευκαιρία να επικοινωνήσει με την ποίηση και το στοχασμό του Βάρναλη. Την εκδήλωση αγκάλιασε τόσο ο κόσμος όσο και τα τοπικά ΜΜΕ. Η αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου γέμισε ασφυκτικά. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι συμμετείχαν περίπου 140 άτομα. Αυτό όμως που έκανε εντύπωση ήταν η κοινωνική και ηλικιακή σύνθεση του ακροατηρίου. Παρούσες τέσσερις γενιές. Μαθητές, φοιτητές και απόφοιτοι, ενεργοί επιστήμονες και άνθρωποι του μόχθου και συνταξιούχοι. Δεν την αντιμετώπισαν ούτε σαν συνηθισμένη εμπορική εκδήλωση, ούτε διάλεξη, ούτε φιλολογικό σουαρέ. Συμμετείχαν ψυχή τε και σώματι. Χαρακτηριστικά, στα τέσσερα μουσικά εμβόλιμα της εκδήλωσης το κοινό συνόδευε την 5μελή ορχήστρα που αποτελούσαν οι Παναγιώτης Λεοντόπουλος, Στέλιος Μαραγκάκης, Νάγια Πιέρρου, η Σοφία Σακελλαρίου και ο Ηλίας Ψυλλάκης. Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος Μαρία Μαθιουδάκη. Ο Δημήτρης Δαμασκηνός, φιλόλογος, και ο συγγραφέας Ηρακλής Κακαβάνης μίλησαν κυρίως για τον Βάρναλη. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Πρεκατσάκης.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με μελοποιημένα ποιήματα του Βάρναλη, που απήγγειλαν ο Αντώνης Τασουρουνάκης, η Βίκυ Παπαναγιώτου, ο Γιώργος Βολάνης, η Μαρία Μαθιουδάκη και ο Δημήτρης Δαμασκηνός, ενώ στην έναρξή της προβλήθηκε και ένα ντοκιμαντέρ του Τ. Ψάρρα για τον ποιητή καθώς και σκηνές από την πάνδημη κηδεία του.
Αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκριση των τοπικών ΜΜΕ. Τις δύο βδομάδες πριν την εκδήλωση φιλοξενούσαν σχεδόν καθημερινά τα την αναγγελία της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα δε τα «Χανιώτικα Νέα» που με την ευκαιρία της εκδήλωσης έκανε τα δύο προηγούμενα της εκδήλωση Σάββατα στο ένθετο «Διαδρομές» αφιέρωμα στον Βάρναλη και την παραμονή της εκδήλωσης φιλοξένησε ολοσέλιδη συνέντευξη του Ηρακλή Κακαβάνη. Την επομένη της εκδήλωσης «έδωσε» μισή σελίδα στο ρεπορτάζ από την εκδήλωση. Τέλος την εκδήλωση κάλυψαν και τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.
Σημαντικό παράγοντας στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν ο φορέας διοργάνωσής της. Οι Φίλοι των Γραμμάτων με τη μικρή χρονικά αλλά πλούσια και επίκαιρη δραστηριότητα τους κέρδισαν την εμπιστοσύνη των Χανιωτών. Ενδεικτικό είναι ότι με το τέλος της εκδήλωσης αρκετοί ρωτούσαν τους διοργανωτές πότε και με ποιο θέμα είναι η επόμενη εκδήλωση.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ

«Σύγχρονος όσο ποτέ...»

Σύγχρονη όσο ποτέ παραμένει η ποίηση του Βάρναλη, που συνεχίζει να αγκαλιάζει ειδικά τους νέους. Αυτό φάνηκε και χθες από την εκδήλωση των 'Φίλων των Γραμμάτων' και του βιβλιοπωλείου 'Πετράκη' στην οποία παρουσιάσθηκε το βιβλίο του συγγραφέα - δημοσιογράφου Ηρακλή Κακαβάνη: 'Ο Αγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του'.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο συγγραφέας επεσήμανε ότι ο Βάρναλης «παραμένει σύγχρονος γιατί και στην εποχή του και σήμερα απευθύνεται στην κοιμισμένη συνείδηση που παθητικά περιμένει την αφύπνιση. Οσο υπάρχει κοινωνική ανισότητα θα είναι και ο Βάρναλης επίκαιρος, όσο επίκαιρο είναι το αίτημα για κοινωνική αλλαγή για ένα κόσμο καλύτερο θα είναι επίκαιρος και ο Βάρναλης και αυτό όχι μέσα από την μηχανιστική του έννοια αλλά ως ανάγκη για το σήμερα για να απαντήσει στα προβλήματα που ζούμε».
Η επιρροή το έργου του Βάρναλη φαίνεται και από το γεγονός ότι η μελοποιημένη ποίησή του ερμηνεύεται από τραγουδιστές όπως ο Μάλαμας, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης και πολλοί άλλοι. Χαρακτηριστική και η ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη που έχει συνδεθεί με τον 'κυρ Μέντιο', το «τραγούδι που εκφράζει όσο λίγα την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης». «Η φωνή του Ξυλούρη στον 'κυρ Μέντιο' συμβολίζει όλους τους εργατικούς αγώνες. Δεν υπάρχει διαδήλωση εργατική που να μην τη δένει η φωνή του Ξυλούρη» τόνισε ο συγγραφέας που παράλληλα αναφερόμενος στον Σύλλογο 'Φίλοι των Γραμμάτων' τόνισε πως «κάνει πολύ αξιόλογη δουλειά, είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι σπίθες και μακάρι να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν η φωτιά που θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση».
Από τη μεριά του συλλόγου 'Οι φίλοι των γραμμάτων' ο κ. Δημήτρης Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο βιβλίο επισημαίνοντας πως «αποτελεί μια αξιόλογη δουλειά.
Από τη σεμνότητά του ο συγγραφέας δεν την προβάλλει στο βαθμό που της αξίζει. Παρουσιάζει μεγάλο φιλολογικό ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να βγουν και άλλα βιβλία για τον Βάρναλη.
Συμβάλει επίσης πάρα πολύ στο να αναδειχθούν άγνωστα σημεία της ποίησης του Βάρναλη. Γιατί ο Βάρναλης είναι ο πατριάρχης της αγωνιστικής λογοτεχνίας. Στη δημιουργική του 10αετία ανέβηκε στον Λογοτεχνικό Παρνασσό και μπορεί να συγκριθεί με τους κορυφαίους της παγκόσμιας λογοτεχνίας».
Για το βιβλίο μίλησε και η Μαρία Μαθιουδάκη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Πρεκατσάκης. Η εκδήλωση διανθίστηκε με μελοποιημένα ποιήματα του Βάρναλη, ενώ στην έναρξή της προβλήθηκε και ένα ντοκιμαντέρ του Τ. Ψάρρα για τον ποιητή.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου