Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εκδήλωση - Παρουσίαση «Αγνωστου Βάρναλη»



Εγινε χτες 21 Απρίλη η εκδήλωση παρουσίαση του «Αγνωτου Βάρναλη» στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια μιας φίλης που παρακολούθησε την εκδήλωση. «Εχω παρακολουθήσει πολλές παρουσιάσεις βιβλίων. η σημερινή όμως δεν ήταν παρουσίαση ενός βιβλίου αλλά εκδήλωση». Αρκετοί με διάφορους τρόπους μας είπαν το ίδιο. Στη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας συνέβαλε η θεατρική ομάδα που απέδωσε την κατάθεση Βαρναλη στη δίκη Λουντέμη (Κώστας Γατίδης, Λευτέρης Παπαθανασίου, Αλέκος Κωσταντής), η Σίσυ Ιγνατίδου με τις απαγγελίες, ο Μάκης Σεβίλογλου και το συγκρότημά του και οι ομιλητές. Πάνω από όλα όμως ήταν οι Θεσσαλονικείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Το να παρακολουθήσουν 200 και πλέον άνθρωποι μια παρουσίαση βιβλίου είναι ασύνηθες ακόμη και για την Αθήνα. Είναι όμως η αγάπη του κόσμου για τον Βάρναλη και η «επικοινωνία» μαζί του που συνεχίζει να υπάρχει και τους έφερε στην εκδήλωση.
Αναδημοσιεύουμε από το blog ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ τις πρώτες εντυπώσεις των επισκεπτών της εκδήλωσης.




Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
Όταν έχεις καλούς φίλους που εμπιστεύεσαι την κρίση τους, τότε εύκολα θα μάθεις για ότι ωραίο συμβαίνει στην πόλη και στον τόπο γενικότερα.

Έτσι λοιπόν, χάρη στον Απόστολο Λυκεσά, ωραίο φίλο , άξιο δημοσιογράφο και εξαίρετο ποιητή, έμαθα για την ύπαρξη αυτού του βιβλίου, μιας και εχθές στην Δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης έγινε η παρουσίασή του.
Στο διάστημα της αναμονής να ξεκινήσει η εκδήλωση, με αφοσίωση βούτηξα στις πληροφορίες που βρήκα στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Μεστός λόγος, δίχως πλατιάσματα και φτιασίδια, ο Ηρακλής Κακαβάνης μου έδωσε την δυνατότητα να αντιληφθώ την σημαντικότητα  να γνωρίζεις την ποίηση στην πραγματική της διάσταση και να αντιληφθείς την δύναμη που κρύβεται στο έργο του Βάρναλη.

"Της ζωής μου τα δυο μεγάλα σφάλματα
τα πλέρωνα εβδομήντα χρόνια. Πρώτο:
ζητούσα την αλήθεια σ' ό,τι μάθαινα
και δεύτερο: την έλεγα στα πλήθη."
("Ακροτελεύτιον", από την συλλογή "Οργή Λαού")

Θέλησα να κάνω γνωστό σε όσους  επισκεφθούν αυτόν τον ιστότοπο την ύπαρξη αυτού του έργου, και είμαι σίγουρος πως θα αντιληφθούν, όπως κι εγώ, το πόσο σημερινός είναι ο Βάρναλης και το έργο του. Πόσα έχουμε να ωφεληθούμε σε δύναμη ψυχής από την ύπαρξή του.

Άξιος ο Ηρακλής Κακαβάνης και τον ευχαριστώ για την πραγματική ανακάλυψη, στα μάτια μου και στην ψυχή μου, του μεγάλου ποιητή και αγωνιστή Κώστα Βάρναλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου