Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Παιδιά αφιέρωσαν στους εργαζόμενους της ΕΡΤ τον «κυρ Μέντιο»



Τα παιδιά αφιέρωσαν στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ένα πολύ συμβολικό τραγούδι, τον «κυρ Μέντιο» του Βάρναλη. Μπράβο τους!!!
 Μπορούμε να το δούμε στο youtube


Ο κυρ Μέντιος, είναι το «θύμα», το «ψώνιο», το «Σύμβολον αιώνιο» του δουλευτή λαού - θύμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που στο τέλος της ζωής του τον πετάνε σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Στον σκλαβωμένο από τον καπιταλισμό δουλευτή απευθύνεται ο Βάρναλης και του λέει μη σκύβεις το κεφάλι, μπορείς να χτίσεις το δικό σου κόσμο, «Κοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει/ κ’ έχ’ η πλάση κοκκινίσει/ κι άλλος ήλιος έχει βγει/ σ’ άλλη θάλασσ’, άλλη γη», εννοώντας τις χώρες όπου προσπαθούσαν να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό. Του υπενθυμίζει πως «Αν ξυπνήσεις, μονομιάς/ θά ‘ρτει ανάποδα ο ντουνιάς». Αυτός είναι ο αλληγορικός του ο συμβολισμός.
Ποιος είναι ο κυρ Μέντιος. Δεν είμαι εγώ, εσείς, όλοι εμείς που καθημερινά μοχθούμε και παράγουμε τον πλούτο αυτής της χώρας; Ποια η ανταμοιβή μας;  Τι μπορούμε να απολαύσουμε από όσα δικαιούμαστε; Αντιθέτως στερούμαστε τα πλέον αναγκαία.  Γιατί; Δε θα το συνεχίσω. Ας κάνουμε μόνοι μας τις επόμενες σκέψεις. Ξεκινώντας από αυτό που ζούμε σήμερα.  Ας πάρουμε υπόψη αυτό που λέει  ο Βάρναλης, τίποτε δε χαρίζεται. Κερδίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου